Kardiyomiyopati Nedir?


Kardiyomiyopati Nedir?

Kardiyomiyopati, kalp kaslarıyla ilgili bir çeşit kalp hastalığıdır. Kardiyomiyopati olanlarda kalp, vücuda kan pompalamakta zorlanırlar.

Kardiyomiyopati Çeşitleri

Kardiyomiyopati Çeşitleri

Kardiyomiyopati çeşitleri 5 adettir. Bunlardan 3 tane ana kardiyomiyopati çeşitleridir. 1- Dilate Kardiyomiyopati (DCM) 2- Hipertrofik Kardiyomiyopati (HCM) 3- Restriktif Kardiyomiyopati (RCM) Diğer çeşitler ise: 1- Sol Ventriküler Noncompaction Kardiyomiyopati (LVNC) 2- Aritmojenik Sağ Ventriküler Displazi (ARVD)

Kardiyomiyopati Belirtileri

Kardiyomiyopati'de ilk başta pek bir belirti görülmeyebilir ve hasta hastalığını bu nedenle geç fark edebilir. Zaman ve hastalık ilerledikçe, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar ortaya çıkar: 1- Bayılma ve baş dönmesi 2- Nefes darlığı (özellikle sporla ortaya çıkabilir) 3- Göğüs ağrısı (özellikle sporla ortaya çıkabilir) 4- Kalpte çarpıntı (ritim bozukluğu, aritmi) 5- Yorgunluk hissi 6- Uzanırken ya da yatarken öksürme 7- Sıvı birikmesi nedeniyle karın şişliği 8- Bacak, ayak ve ayak bileklerinin şişmesi 9- Kalbin hızlı çarpması ya da sert kalp atışları Bu belirtiler ve hastalık işaretleri kişiden kişiye göre değişir ancak Kardiyomiyopati rahatsızlığı ilerledikçe belirtiler daha da şiddetlenir.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Kardiyomiyopati belirtileri ya da semptomlarından birden çoğunu yaşıyorsanız ya da belirtileri şiddetli yaşıyorsanız bir kalp doktoruna gitmeniz gerekir. Bazı kalp hastalıkları genetiktir ve nesilden nesile geçer. Yakın aile bireylerinizde kalple ilgili sıkıntılar var ise, kendinize daha çok özen göstermeniz gerekir. Göğüs ağrısı, bayılma ya da bayılma hissi, nefes almakta güçlük birkaç dakikadan fazla sürmüşse, acil olarak bir doktora görünmeniz çok önemlidir.

Kardiyomiyopati Nedenleri

Kardiyomiyopati nedenleri tam olarak bilinemeyebilir. Ancak belli başlı nedenler de mevcuttur: 1- Kalıtsal olarak başka bir aile bireyinden geçmesi. 2- Başka bir hastalığın sonucu olarak Kardiyomiyopati oluşması. 3- Uzun süreli yüksek kan basıncı 4- Daha önce bir kalp krizi geçirmiş olmak 5- Kalbin sürekli hızlı çarpıyor olması 6- Aşırı kilo, obezite 7- Şeker hastalığı 8- Vitamin ya da mineral eksiklikleri, özellikle B1 vitamini. 9- Çok fazla alkol tüketmek 10- Uyuşturucu kullanmak 11- Steroid içeren gıda takviyeleri 12- Kemoterapi ilaçları

Komplikasyonlar

Kardiyomiyopati komplikasyonlar, yani hastalık sonucu karşılaşılabilecek olumsuz durumlar şunlardır: 1- Kalp yetmezliği : Kalp, vücudun ihtiyacı kadar kan pompalayamaz ve hayatı riske atıp ölümcül sonuçlar doğurabilir. 2- Kanda pıhtı oluşması : Kalp yeterince kan pompalayamadığından kanda pıhtılar oluşabilir ve bu pıhtılar kalbe, beyne ya da diğer organlarına kan akışını durdurabilir. 3- Kalp büyümesi 4- Kalbin durması ve ani ölüm

Kardiyomiyopati Nasıl Önlenir?

Bir çok durumda Kardiyomiyopati'yi önlemek zordur. Özellikle de ailesel ve genetik faktörlerle oluşanları. Ancak yine de tedbir olarak yapılabilecekler mevcuttur. Önleme amaçlı alınabilecek tedbirler: 1- Alkol almamak ya da alkolü azaltmak 2- Uyuşturucu (esrar, kokain) gibi maddeler kullanmamak 3- Kalbin basıncını, kolestrol seviyesini düzenli kontrol ettirmek. 4- Şeker hastalığı varsa doktorun uyarılarına riayet etmek. 5- Düzenli spor ya da yürüyüş 6- Düzenli uyku 7- Çok fazla strese maruz kalmamak, stres yapmamak. Sonuçta hayat her şeyden daha önemli.

Kardiyomiyopati Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kardiyomiyopati teşhisini bir kalp uzmanı gerçekleştirir. Doktor, sizin hastalık öykünüzü, nelere maruz kaldığınızı dinler. Ayrıca ailenizde benzer rahatsızlıkları olanların olmadığını da sorar. Hastalık ve aile öykünüzü dinler ve analiz eder. Göğüs filmi, Ekokardiyografi (EKO), Elektrokardiyografi (ECG), efor testi, kalp kardiyak kateterizasyon, kardiyovasküler manyetik rezonans (MRI), Koroner BT anjiyografi, kan testleri ve genetik testler. Tüm bu test sonuçlarına göre doktor yaptığı analizlerle beraber Kardiyomiyopati hastası olup olmadığınızı tespit edecektir.

Kardiyomiyopati Tedavisi

Kardiyomiyopati tedavisinde genel olarak 2 yöntem kullanılır, bunlar: 1- İlaç tedavisi, 2- Ameliyat Tedavinin amacı sizi stabil tutmak, hastalığın ilerlemesini engellemek ve konforlu yaşamınızı etkilememesini sağlamaktır. Kullanılan ilaçlar genelde kan basıncınız yüksekse basıncı düşürmek için verilebilir, kan akışını düzenleyebilir, kan pıhtılarını çözebilir ya da önleyebilir, kalbin atım kabiliyetini olumlu yönde etkileyebilir. AMELİYATLA CİHAZ EKLEME İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatör (ICD) kalp atış hızını ve ritmini kontrol eder, bir anormallik tespit ettiğinde küçük elektroşoklar vererek kalbin ritminin normale dönmesini sağlar. Ventriküler Destek Cihazı (VAD) ise, kalbin içerisindeki kan atışını düzenler. Genellike ileri seviye rahatsızlıklarda kullanılır. Kalp pili de kullanılabilir. AMELİYAT Açık kalp ameliyatı ile kalbin kalınlaşan bölgelerindeki kaslar alınabilir. Bu da, kalp atışının rahatlamasını sağlar. (Septal miyektomi) KALP NAKLİ Son çare olarak kalp nakli gerekebilir.


53669384upq6İnternet Hızını Etkileyen Faktörler ve İyileştirme Yolları7y539592fi9bSevgilinize Hediye Almak İçin Geç Kalmış Değilsinizst4238118qhcEn iyi internet sağlayıcı firma hangisi?r3404415kxvcErdoğan: Yerli Uçak 2023'de hangardan çıkacakmg4018828jayEn Sevilen Animasyon Yapımlargv3976643cxjMaske Takmama Cezası 900 TL

İlginizi çekebilir

Erdoğan: Yerli Uçak 2023'de hangardan çıkacak

En Sevilen Animasyon Yapımlar

Maske Takmama Cezası 900 TL