Kara Cuma Nedir? Efsane Cuma Nasıl Ortaya Çıktı?

İngilizcesi Black Friday olan ve Türkçe'de şahane veya efsane cuma olarak da adlandırılan kara cuma nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır?
Kara Cuma Nedir?
Şahane cuma veya efsane cuma olarak da adlandırılan kara cuma, alışveriş çılgınlığının yaşandığı ve markaların indirim için birbirleriye kıyasıya rekabet ettiği bir gündür. İngilizce'de Black Friday olarak da adlandırılan kara cuma'ya neden kara cuma dendiğine yönelik üzerinde uzlaşılmış net bir bilgi yoktur. Ancak Amerika'da mağazalar yıl içerisindeki en büyük satış hacimlerini ve karlarını kara cuma gününde yaparlar. Bu mağazalar genellikle zararlarını kırmızı renkle, karlarını ise siyah renkli kalemle yazarlar. Kara Cuma'da siyah kalemle yazılan en büyük karın elde edildiği için kara cuma olarak adlandırıldığı söylenmektedir. Bir diğer teoriye göre ise alışveriş yapmak için araçların en fazla trafikte yer aldığı ve yol katettiği gün olması nedeniyle asfaltta bıraktığı siyah lastik izi nedeniyle kara cuma olarak adlandırılmıştır.
Kara Cuma (Black Friday) Nasıl Ortaya Çıktı?
Şükran günü olarak da adlandırılan thanksgiving gününün ertesi günü black friday yani kara cuma olarak adlandırılmaktadır. Amerika'da Thanksgiving haftası genel olarak "holiday shopping season" yani tatil ve alışveriş sezonu olarak adlandırılmaktadır. Şükran günü her yıl kasım ayının dördüncü perşembe günü kutlanır. Kasım ayının dördüncü perşembesinden sonraki gün de kara cuma olarak adlandırılır. Amerika'da şükran gününün ertesi günündeki cuma günü genellikle tatildir ve insanlar en çok alışverişi bugün yaparlar. Mağazaların karlarını siyah olarak yazma adetleri internetin yayılmasıyla birlikte muhasebe yazılımları tarafından da adapte edilmiştir. Ancak kara cuma isminin asıl çıkışı, internetin yayılmasıyla birlikte olmuştur. 2003 yılından önce genellikle kara cumaya şükran günü ertesi cuma günü denilirdi, internet alışverişlerinin yaygınlaşması ile birlikte kara cuma olarak anılmaya başlandı.
Kara Cuma Ne Zaman?
Kara cumanın tarihi, her yıl kasım ayının dördüncü perşembe gününün yani şükran gününün ertesi günüdür. 2019 yılında da efsane cuma 29 kasım 2019 tarihine denk gelmektedir. 2020 yılında ise kara cuma, 27 kasım 2020 tarihine denk gelecektir. Amerika'da kara cuma tatil olarak değerlendirilse de, Türkiye'de kara cuma tatil değildir. Kara cuma'yı aslında artık tek günle sınırlandırmak da doğru değildir, markalar ve firmalar kara cuma indirimlerini efsane cuma ya da şahane cuma adlarıyla pazartesiden pazara kadar 6 güne yaymaktadırlar. Kara cuma'dan sonraki pazartesi ise siber pazartesi olarak adlandırılmaktadır ve indirimler devam etmektedir.
Kara Cuma'da Neden İndirim Yapılır?
Kara cuma'da e-ticaret siteleri, mağazalar ve markalar satışlarını ve dolayısıyla karlarını artırmak için indirim yaparlar. Bir nevi stok eritme günü olarak da düşünülebilir. İndirimle müşterileri çekerek yüksek hacimde satış yapıp, sürümden kazanma felsefesini güderler. Amerika'da ve artık dünyanın bir çok ülkesinde eticaret siteleri ve mağazalar en çok satışlarını kara cuma haftasında gerçekleştirmektedirler.
Kara Cuma İndirimleri Nasıl Yakalanır?
Şahane cuma'da indirimleri takip etmenin en kolay yolu online satış sitelerini takip etmektir. Hemen hemen tüm e-ticaret siteleri bu günde indirim yapmaktadır. Almayı düşünülen ürün popüler eticaret siteleri gezilerek en çok indirimin yapıldığı siteden alınabilir. Acil olmayan ihtiyaçları uygun fiyata edinmenin en mantıklı yolu kara cuma gününde alışveriş yapmaktan geçer.
53669384upq6İnternet Hızını Etkileyen Faktörler ve İyileştirme Yolları7y539592fi9bSevgilinize Hediye Almak İçin Geç Kalmış Değilsinizst4238118qhcEn iyi internet sağlayıcı firma hangisi?r3404415kxvcErdoğan: Yerli Uçak 2023'de hangardan çıkacakmg4018828jayEn Sevilen Animasyon Yapımlargv3976643cxjMaske Takmama Cezası 900 TL
İlginizi çekebilir